Groepen

Groep 6b-7

Sinterklaasfeest in groep 6b/7

Vandaag hebben we het sinterklaasfeest gevierd in de groep. Met surprises en gedichten. Wat een werk is er verzet, prachtig! En wat zijn de kinderen, maar ook ik als juf, verwend. Hier een impressie van de surprises. In het fotoboek de overige foto’s. 

Duorsemensdei 10-10-2018 (in de Kinderboekenweek)

In het kader van de Dag van de Duurzaamheid is Jan Willem Sietsma, als afgevaardigde van de gemeente, bij ons op school geweest om hierover te praten. Het thema was ‘vriendschap en bijen’. We hebben het sprookje van Grimm gelezen; De Bijenkoningin. Zoals bijen en hommels voor elkaar zorgen en hun leven in het steken staat van het versterken van het volk, zo zou de mens zich ook in moeten zetten voor het verbeteren van de wereld, het zorgen voor elkaar en voor de natuur.

Vragen waar we over gesproken hebben zijn: Wat is duurzaamheid eigenlijk? Wat voor gevolgen heeft het wanneer we nu geen aanpassingen treffen en dus niet duurzaam worden? Wat heeft duurzaamheid met bijen te maken? Wat doen bijen voor ons? Hoe kunnen wij de bijen helpen? En dergelijke...

Wisten jullie dat:

  • Ruim de helft van de bijensoorten is bedreigd?
  • Dat 80% van onze eetbare gewassen afhankelijk is van de bijen en andere insecten?
  • In juli de imkerijen volop vliegen en een grote voorraad binnen halen?
  • Dat de imker in augustus gaat oogsten en de bijen zich in september voorbereiden op de winter?
  • Dat de bijen eind oktober in een tros samen gaan zitten, de koningin in het midden. De winterrust is ingetreden.

We hebben honing geproefd van een imker uit Eastermar. Deze had Jan Willem meegenomen. Vanaf deze kant nogmaals bedankt voor de bijdrage. Het was een leuke en leerzame ochtend. 

November 2018, Davinci.

De afgelopen periode heeft groep 7 aan het onderwerp Indianen gewerkt. We hebben veel verschillende onderwerpen behandelt. Bijvoorbeeld: het geloof, de bizon, de cactus, andere volken in Amerika en het klimaat. Ook hebben we gekeken naar het Amerika van nu. De kinderen hebben een onderzoeksvraag opgesteld en hun antwoord verwerkt in een thema werkstuk. Ze hebben hun werkstuk gepresenteerd aan de klas. Er waren veel verschillende soorten werkstukken, zoals een poster, een spel, klei en toneelstukjes. We hebben veel van elkaar geleerd. De volgende periode gaan we het hebben over de vikingen. 

 

Techniek, programmeren en wetenschap. 

De groepen 5 tot en met 8 hebben de afgelopen 3 weken kennis gemaakt met wetenschap, techniek en programmeren. In groep 6/7 zijn we begonnen met techniek. Hierbij maken we gebruik van de techniek torens. Er zij mooie werkstukken gemaakt. Bijvoorbeeld: Gel, een grijper van lego en mecano, een flipperkast en nog veel meer. Na de Kerstvakantie gaat groep 6/7 met wetenschap aan de gang door middel van proefjes. Als laatste gaan ze 3 weken programmeren. Daarna mogen de kinderen zich verder verdiepen in een van de onderdelen die ze het leukste vinden.