Groepen

Juffendag: twee foto's toegevoegd van het patat eten.

Groep 6b-7 2019/2020.

We zijn al weer 4 weken naar school en iedereen voelt zich aardig thuis in de groep. We zijn met 28 leerlingen waaronder 7 kinderen in groep 6 en de rest in groep 7. Het is een gezellige groep die hard kan werken maar waar ook veel plezier wordt gemaakt.

Juf Esther is er op maandag, dinsdag, donderdag (om de week) en op vrijdag. Woensdag is juf Baukje er en en ze is er om de week op donderdag. Elke morgen is er een onderwijsassistent in onze groep. Op maandag en vrijdag is dat juf Maaike, zij is in opleiding tot onderwijsassistent. Dinsdag is juf Martha er, woensdag juf Aletta, en donderdag is juf Edwina bij ons. Zij helpen de kinderen met vragen en nemen vaak een groep mee om op de gang te werken. Dit is erg fijn in zo'n grote groep. 

We werken dit jaar op I-pads, mooi en lekker snel. Snappet heeft nog wat kinderziektes maar we hopen dat deze snel opgelost worden. We werken met de vakken rekenen, taal, spelling en begrijpend lezen op de I-pad. 

Op maandag, dinsdag en donderdagmiddag gaat groep 6 naar meester Bert. Daar hebben ze Davinci. Het onderwerp wat daar behandelt wordt is, Het begin. Groep 7 blijft bij juf Esther/Baukje en zij werken aan het onderwerp, de Maori. Leuke en boeiende onderwerpen waar veel over te leren is. 

Al met al is het een goed begin van een nieuw schooljaar. We zullen regelmatig iets vertellen op de site over de zaken die bij ons in de groep spelen. 

Groet van groep 6/7 en de juffen. 

 

Groep 6b/7, 2018/2019.

Sinterklaasfeest in groep 6b/7

Vandaag hebben we het sinterklaasfeest gevierd in de groep. Met surprises en gedichten. Wat een werk is er verzet, prachtig! En wat zijn de kinderen, maar ook ik als juf, verwend. Hier een impressie van de surprises. Bedankt voor de leuke dag.

Duorsemensdei 10-10-2018 (in de Kinderboekenweek)

In het kader van de Dag van de Duurzaamheid is Jan Willem Sietsma, als afgevaardigde van de gemeente, bij ons op school geweest om hierover te praten. Het thema was ‘vriendschap en bijen’. We hebben het sprookje van Grimm gelezen; De Bijenkoningin. Zoals bijen en hommels voor elkaar zorgen en hun leven in het steken staat van het versterken van het volk, zo zou de mens zich ook in moeten zetten voor het verbeteren van de wereld, het zorgen voor elkaar en voor de natuur.

Vragen waar we over gesproken hebben zijn: Wat is duurzaamheid eigenlijk? Wat voor gevolgen heeft het wanneer we nu geen aanpassingen treffen en dus niet duurzaam worden? Wat heeft duurzaamheid met bijen te maken? Wat doen bijen voor ons? Hoe kunnen wij de bijen helpen? En dergelijke...

Wisten jullie dat:

  • Ruim de helft van de bijensoorten is bedreigd?
  • Dat 80% van onze eetbare gewassen afhankelijk is van de bijen en andere insecten?
  • In juli de imkerijen volop vliegen en een grote voorraad binnen halen?
  • Dat de imker in augustus gaat oogsten en de bijen zich in september voorbereiden op de winter?
  • Dat de bijen eind oktober in een tros samen gaan zitten, de koningin in het midden. De winterrust is ingetreden.

We hebben honing geproefd van een imker uit Eastermar. Deze had Jan Willem meegenomen. Vanaf deze kant nogmaals bedankt voor de bijdrage. Het was een leuke en leerzame ochtend. 

November 2018, Davinci.

De afgelopen periode heeft groep 7 aan het onderwerp Indianen gewerkt. We hebben veel verschillende onderwerpen behandelt. Bijvoorbeeld: het geloof, de bizon, de cactus, andere volken in Amerika en het klimaat. Ook hebben we gekeken naar het Amerika van nu. De kinderen hebben een onderzoeksvraag opgesteld en hun antwoord verwerkt in een thema werkstuk. Ze hebben hun werkstuk gepresenteerd aan de klas. Er waren veel verschillende soorten werkstukken, zoals een poster, een spel, klei en toneelstukjes. We hebben veel van elkaar geleerd. De volgende periode gaan we het hebben over de vikingen. 

 

Techniek, programmeren en wetenschap. 

De groepen 5 tot en met 8 hebben de afgelopen 3 weken kennis gemaakt met wetenschap, techniek en programmeren. In groep 6/7 zijn we begonnen met techniek. Hierbij maken we gebruik van de techniek torens. Er zij mooie werkstukken gemaakt. Bijvoorbeeld: Gel, een grijper van lego en mecano, een flipperkast en nog veel meer. Na de Kerstvakantie gaat groep 6/7 met wetenschap aan de gang door middel van proefjes. Als laatste gaan ze 3 weken programmeren. Daarna mogen de kinderen zich verder verdiepen in een van de onderdelen die ze het leukste vinden. 

Vikingen/Middeleeuwen, februari 2019.

Met Davinci werken we over de Vikingen en de Middeleeuwen in Nederland. Groepjes kinderen hebben onderzoek gedaan naar het werk, wonen, kleding, voeding en geloof. De groepjes hebben verschillende presentaties gegeven en zo hebben we elkaar wat geleerd. 

In de middeleeuwen werd er veel brood, vlees en eieren gegeten. Jarno en Aline hebben daarom voor ons heerlijke gevulde eieren gemaakt. Of ze dat ook in de middeleeuwen deden? 

Voorleeswedstrijd, 28 februari 2019.

Nadat Aline Westerhof, uit groep 7, de voorleeswedtrijd op school had gewonnen, mocht ze meedoen aan de regionale voorleeswedstrijd in de bibliotheek in Burgum. Ze las voor uit het boek 'Dummie de Mummie'. Ze was van te voren erg zenuwachtig maar ze heeft het supergoed gedaan. Heit, mem, Janke en juf waren mee om haar toe te juichen. De jury was erg enthousiast over Aline haar voorlezen. 'Het tempo was prachtig en Aline wist goed de spanning op te bouwen in het verhaal'. Aline is dan ook 1e geworden van 10 kandidaten! Op 14 maart gaat ze verder in de halve finale. Aline heel veel succes!

Maart 2018, 

In het fotoalbum van onze groep staan nog een paar foto's van de voorleeswedstrijd. Ook staan er foto's van de muziekles waarbij we op de ukelele heben gespeeld. 

April 2019,

Deze maand zijn wij met groep 6/7 naar bouwbedrijf Swart geweest. We werden daar uitgenodigd voor het maken van vogelhuisjes. Dit hebben we in de loods gedaan onder begeleiding van de Pake van Klaas Syberen en andere vrijwilligers. Het was erg leuk om te doen. We kregen ook wat te drinken en een lekker paaseitje erbij. Op school hebben we de huisjes geverfd en daarna in de lak gespoten. Nu maar afwachten of er ook nestjes in worden gemaakt! 

Mei 2019, 

We zijn met groep 6b en 7 naar de energiecentrale in Burgum geweest. Daar werd een techniek festijn gehouden, Technics 4 u. We hebben een molentje op zonne-energie gebouwd. Dit was nog niet zo eenvoudig maar het is ons allemaal gelukt. Daarna hebben we een quiz gedaan over techniek. Er werd over de techniek in ziekenhuizen, pretparken en in het dolfinarium allerlei informatie gegeven. Aan het eind van de middag kregen we een gereedsschapkoffer mee die we in het weekend konden vullen door bedrijven te bezoeken. Een aantal kinderen hebben dit gedaan. Het was een geslaagde middag. 

Juni 2019

We zijn begonnen met het verdiepingscirquit voor techniek, programmeren en wetenschap. De kinderen mochten kiezen uit één van de onderdelen. Bij meester Bert wordt er een robot gebouwd en geprogrammeerd. Ook zijn er een aantal kinderen bezig met het maken van een stop motion film.

Bij juf Esther ontwerpen de kinderen een auto die kan rijden maar dan niet op benzine. Er zit een wedstrijd element aan verbonden, de auto van de kinderen die het verste kan rijden, wint!

Bij meester Ruurd zijn er proefjes gedaan die te maken hebben met statische electriciteit en lucht.