Groepen

Groep 5-6a

Start nieuwe cursusjaar

We zijn al weer een aantal weken onderweg met een fijne start van de nieuwe groep 5/6a. In de eerst weken hebben we ons bezig gehouden met de groepsvorming, de zgn. Gouden Weken. Daarbij ging het er vooral om dat we dit jaar fijn met elkaar omgaan. De basis is gelegd met Kwinklessen, allemaal groepsvormende  activiteiten en het maken van afspaken in de klas. Een klas waarin we ons veiling en vertrouwd voelen.

Ook de Da Vinci lessen zijn alweer volop bezig. Het eerste thema is "Het Begin" , over het ontstaan van de aarde en de tijd. 

De eerste contacten met de ouders zijn er geweest, waarvan een mooie druk bezochte informatie-avond, verzorgd door de kinderen. De foto's hieronder geven een impressie van al deze gebeurtenissen.


 

Koperconcert

In de afgelopen weken hebben de kinderen van groep 5 en 6 les gehad in het bespelen van een koper-instrument. Het is ongelooflijk hoe ze in zo'n korte tijd al zoveel leren. En dat moesten ze natuurlijk laten zien  aan de vaders en moeders, de pakes en beppes en aan de andere kinderen van de school. Het werd een fantastisch optreden. Naast de foto's hieronder staan er natuurlijk weer meer foto's in het foto-album.

Bijen in de klas

Wanneer eer een bij in de klas rondzoemt, dan zorgt dat voor veel onrust. Je ziet het al voor je. Kinderen in paniek. Raam open gemaakt om hem zo snel mogelijk naar buiten te krijgen. Gelukkig was dat deze keer niet het geval. De bijen zaten keurig opgesloten in een bijenkast. We hadden bezoek van een imker. Zijn naam: Jan Bos. Hij was uitgenodigd door de moeder van Andries, naar aanleiding van een hele mooie spreekbeurt van Andries over bijen. Wat is er mooier dan zo'n bijenvolk eens  van dichtbij te bekijken. Daarbij vertelde Jan Bos met veel passie over zijn bijenvolk. Het ging over de koningin, de werksters, de darren, het maken van honing, het pak van een imker, het maken van rook bij de bijenkast enz.... Elise en Pieter mochten zelfs even het imkerpak aanpassen. Tot slot hebben we nog een kaars gemaakt van bijenwas. Jan vertelde ons hier ook nog een geheim bij wat we absoluut niet door mochten vertellen. Misschien komt u, als ouder, daar zelf nog wel achter.                                                                                   Het was een fijne, leerzame les. In het fotoboek kunt u / kun jij nog meer foto's bekijken.

    

Vogelhokjes maken

We zijn met onze groep uitgenodigd om vogelhokjes te komen maken bij bouwbedrijf Swart. Daar hadden de kinderen wel oren naar. Ze hebben er lustig op los getimmerd. Daarbij werden ze bijgestaan door een aantal vrijwilligers. Ook die hadden er duidelijk plezier in. Ook werden we nog getrakteerd op wat lekkers.  Op school hebben we de vogelhokjes vervolgens geverfd. Een aantal komen buiten te hangen, terwijl er ook een aantal als versiering in de huiskamer of slaapkamer worden tentoongesteld. We willen de moeder van Andries (die het had georganiseerd) en de vrijwilligers super bedanken voor deze mooie ochtend. (zie ook het fotoboek).     

Schaatsen 

De afgelopen weken zijn de groepen 5 en 6 wezen schaatsen naar de Elfstedenhal in Leeuwarden. En dit gaat nog door t/m 15 februari. Eigenlijk is dat maar goed ook, want ook dit jaar is het weer een kwakkelwinter en kunnen we het schaatsen op natuurijs wel vergeten. Wat is het dan fijn dat we deze mogelijkheid hebben. De kinderen genieten er met volle teugen van. Je  ziet elke week welke enorme vorderingen ze maken. Elk kind levert op haar/zijn niveau een topprestatie. Na deze schaatsweken worden er weer nieuwe Sven Kramertjes en Ireen Wüstjes afgeleverd. 

Dankzij een aantal ouders kunnen we elke week naar Leeuwarden worden gebracht. Fantastisch dat ze elke keer hun tijd willen vrij maken om dit te doen. De meesten van hen pakken tegelijk ook even de mogelijkheid om een aantal baantjes te schaatsen. 

Meer foto's kunt u zien in het fotoalbum

 

DaVinci

Dit schooljaar zijn we begonnen met de methode DaVinci. Dit is een methode voor wereldoriëntatie waarin de vakken aardrijkskunde, geschiedenis en biologie samen komen. We werken gedurende ongeveer 12 weken aan een thema. Op dit moment is dat het thema Egyptenaren. Onderwerpen bij dit thema zijn o.a. goden, mummies, klimaten, de krokodil, woestijnklimaat, hunebedden, watersnoodrampen, piramides en de nijl. Heel veelzijdig dus. 

Naast de instructielessen gaan de kinderen ook zelf aan de slag met een zgn. verwonderingsvraag? Wat maakt hen nieuwsgierig, waar willen ze graag meer over weten? Die vraag noteren ze voor zichzelf en vervolgens gaan ze daarmee aan de slag door het maken van bijv. een werkstuk of een powerpoint, maar ook door iets te knutselen. Het thema wordt afgesloten met het presenteren van het door de kinderen gemaakte werk. Het is heel fijn om te zien hoe gedreven de kinderen hiermee aan de slag zijn. Ze hebben er duidelijk veel plezier in.